UTMANINGAR ÄR KUL

taravatten

PROJEKT PÅBÖRJADE..

Den senaste tiden har vi fokuserat på stadga, störningar och självkontroll. I samma veva är tävlingspsykologi kursen inne på den tredje veckan där jag jobbar med målbilder, visualiseringar och affirmationer och det är väldigt kul och utvecklande.

Grundmodul-utbildningen är snart slut och i söndags fick jag lite nya tips på hur jag ska jobba med Tara/barn. En ordentlig kriterieplan är påbörjad och jag ser fram emot lite problemlösning 🙂

”Utmaningar är kul” – en av mina affirmationer 😉

dragkamp

FRAMSTEG..

Vi har tränat stadga med störningar. Tara har fått sitta eller ligga plats och jag har lekt med Bonnie precis framför nosen på, kallat in Bonnie, studsat bollar mot och förbi henne. Jag har gjort mitt bästa för att lura henne att resa sig ur positionen och ibland lyckades jag, men för det mesta har hon motstått frestelserna.

Utöver det så har vi även jobbat mycket med självkontroll, att välja rätt trots att det ligger störande saker runt omkring. Springa till rutan trots att det ligger leksaker i vägen. Likadant med inkallning, konskick samt även vid dirigeringsapportering. Precis bredvid apporten låg det en leksak och första gången klarade hon det inte, men sedan gick det strålande..

Ingångar på laddade planer fortsätter vi med och det känns riktigt bra. Jag fick ju med en del idéer och tankar från kursen för Maria Brandel.

I söndags fick jag bekräftat att denna träning vi gjort de två sista veckorna har gett resultat 🙂
Vi körde ett pass på klubben innan utbildningen startade och planen var laddad med godsaker (vilket i Taras fall betyder leksaker) och när vi höll på som bäst med detaljträning såsom svängar & starter i fria följet, så strosade det runt en skata på plan, totalt obrydd om att vi var där också.
Då passade jag på att i det fria följet gå mot skatan och inte förrän vi var en drygt 2 meter ifrån (ja skatan var kvar) så släppte Tara mig med blicken och såg fågeln. Några steg till och då drog Tara ifrån mig mot fågeln, som då flög iväg), men det var som att hon kom på sig själv i språnget och vände tillbaka mot mig 🙂
Skatan landade bara en bit ifrån oss och vi gjorde ett nytt försök. Tara var väl medveten om att den var där, men släppte inte mig alls trots att vi gick mot den, gjorde halt framför och svängde förbi den.

Skatan var kvar på plan hela tiden och jag kunde bl. a skicka Tara till rutan när den gick en bit ifrån, samt även ligga kvar där i trots att skatan gick mot henne och sen kom direkt till mig när jag ropade..

Wow, imponerad av min lilla hund som jag vet så gärna ville jaga fågeln (jaktlusten är väldigt hög), men som valde rätt. Impulskontrollen har blivit mycket bättre av den störningsträning och de självkontrollsövningar vi gjort den senaste tiden. Ännu mer pep.. Utmaningar är kul 🙂

Framåtsändandet går även det framåt, jag har lagt på inkallningsdelen i saktagåendet och jag får gåshud över hur min fina lilla svarta jobbar.. Jättefint saktagående i bra tempo, för att sedan explodera på en sekund när jag ropar. På en tvärvändning kommer hon i 180 till mig och svänger in fint vid sidan när jag möter henne gående 🙂

tara2

MOT LÄGRE SÖK…

Efter 2 veckors uppehåll så körde vi ett efterlängtat sökpass i lördags. 7 ekipage var vi, rekord på länge tror jag.. Riktigt kul, och så fint alla hundarna jobbade..

Jag hade som plan att prova ett typ lägre sök, med 3 figgar ute, varav två på samma sida. Rutan var 100 meter.  Vi körde med lösrullar och det var belöning hos figgarna och sedan tog jag henne i koppel på transporterna tillbaka till stigen för att inte tjata med lydnad. En sak i taget 🙂
Och så fint hon gick. Raka skick med jättebra markeringar hos figgarna. Det blev ju en hel del tomslag, och hon gjorde riktigt bra ifrån sig. Djupt ut med bra framslag. I slutet blev det lite sämre, inte lika djupt och hon slog inte lika fint framåt. Men inte så konstigt, hon har aldrig gått så mycket tomt under en träning.. Hon gick inte ner sig och det kom två frustrationsskall när jag skulle skicka ut henne, men det får jag ta på mig.. Matte behöver bättre koll på saker och ting 😉 Tur att vännerna på stigen hjälper till att styra upp!

Hon går från klarhet till klarhet och det finns hopp om att kunna starta lägre sök i april.. Många tävlingar då, så det är ju perfekt att få prova på för att se hur vi ligger 🙂

tara3

HUNDHELG I KYRKEKVARN..

Nu bär det av till Kyrkekvarn – Mullsjö för agility- och lydnadsträning med start kl 17 idag.. Vi är 8 personer med 15 hundar som bokat en storstuga och en inomhushall hela helgen. Några timmar idag, hela dagen imorgon och fram till kl 13 på söndag innan det är dags att åka hem igen..
Dessutom god mat & dryck, trevligt umgänge och bara vara 🙂

Riktigt kul med andra ord 🙂

Trevlig helg!!

taraberg

bonnie

 

Camilla Skrivet av: