UPP SOM EN SOL, NER SOM EN PANNKAKA

taraupplet5

ETT STEG FRAM, TVÅ STEG TILLBAKA..

Vissa dagar vill man bara bädda ner sig under täcket, gråta och aldrig mer träna hund.. När man tappar lusten för allt.. De där dagarna när allt går fel.. När bakslagen sker på saker som man kämpat mycket med. När det känns som att man står och stampar på samma punkt utan att någonsin komma i mål.

Den där frustrationen som infinner sig när man tränar och det går bra, för att sedan gå så fruktansvärt dåligt. Känslan som uppstår när det hela tiden går upp och ner. När man oroar sig för att det kanske kommer att misslyckas.

Idag är en sådan dag.  

Vi körde ett lydnadspass idag som totalt gick åt skogen. Nog ett av de sämsta passen någonsin.
Vi började med gruppmomenten, och då i sitt i grupp så sker det som vi fortfarande kämpar med, men som har gått bra det senaste. Tara kommer farandes till mig när jag gått ifrån henne ca 15-20 meter (som är den kritiska gränsen). Jag fattar inte vad det det är för något. I alla andra sitta kvar övningar, så har hon inte en tendens att sticka till mig. Det är just i själva gruppmomentet. I alla fall så gör vi om och då går det jättebra. Sitter helt still hela tiden ut. Fast det är inte tiden som är problemet, det är just när jag går ifrån henne.

Platsliggning efter det och när vi precis ska lägga ner dem så kommer det två cyklister bakom oss, som Tara direkt rusar mot och skäller… Alltså denna brist på impulskontroll gör mig tokig.. Att hon handlar först och tänker sen. Jag tycker det har blivit mer och mer sådant det sista.. Jag vet inte hur jag ska hantera det.. Kämpar och kämpar, och tycker det går framåt. Men så sker detta!
Platsliggningen sedan går ju bra, men efter en paus i bilen så gör vi ett försök till lite lydnad.. Ingången på plan katastrofal.. Helt plötsligt drar hon till högen med koner och apporter, bara för att kolla av.. Ännu en brist på impulskontroll där nyfikenheten tar över..

Efter ett fritt följ med många tapp och alldeles för mkt på tårna, en  dir. apport som förvisso gick ok (men absolut inte bra) och en inkallning med ställande där hon tjuvade på kommendantens ”kommendera” 3 gånger på raken, så bröt jag med en riktigt dålig känsla. Frustrerad av vetandet att jag har en grym hund, men med så mycket tryck och impulsivitet som jag inte lyckas paketera ihop på rätt sätt..
När man samtidigt har lite annat runtomkring sig som påverkar och stressar, ja då blir det lite mycket att hantera på samma gång, samt det där dåliga samvetet som direkt kommer när man tappar tålamodet..
Usch, känner mig som en usel tränare just nu..

Nä, ikväll deppar jag och bryter ihop.. Imorgon är en ny dag, då ska jag försöka ta mig samman och komma igen med ny inspiration..

tara3

MEN INTE BARA DÅLIGT..

Det är så lätt att bara se det dåliga som sker för stunden, att man glömmer bort det som faktiskt går bra. Jag måste ständigt jobba med det, blir lätt nedstämd och tappar självförtroendet när något inte går som jag vill. De där höga kraven på mig själv ställer till det..

Den senaste tiden har vi fått till ett antal bra pass (och några mindre bra), men nu ska vi fokusera på de bra 🙂

Förra lördagen ett bra minipass lydnad efter söket med gruppmoment och budföring på en gräsmatta med ett hav av harbajs. Helt galet mycket och alla hundarna klarade störningen fint 🙂

I söndags förra helgen var Tara för första gången inne i centrala Göteborg. Jag parkerade i Nordstan, så vi åkte hiss ner till markplan och promenerade till Kungsportplatsen.. Jag var förberedd med klicker, massa godis och leksaker. Vi mötte upp Linda med pumipojkarna & Mari med Snö. Vi promenerade runt bland folket, tränade stadga, fokus, kontakt och skvaller. Fritt följ, inkallning, zäta, framförgående och gruppmoment bland människor, duvor, barn och spårvagnar.. Sen avslutade vi med att fika inne i arkaden med passivitetsträningen. Tara skötte sig med bravur och jag är så stolt över hur bra hon hanterade allting samt vilket fint fokus hon höll och slappnade av fint när vi fikade..
Mer sådan här träning 🙂

Första skotträningen sedan i september blev av i tisdags på Kungsbacka Bk, och vilken bra uppslutning det var. Det märks att våren har kommit, så mycket folk som tränade. Ännu ett bra pass, med lydnadsträning innan. Härligt fokus, bra genomförda moment och underbar attityd.
Platsliggningen med skott gick bra, jag stod nära. Tara ryckte till lite vid första skottet, men inget mer. Budföringen gick super 🙂
Avslutade med lyckade ”sitt i grupp” & ”platsliggning” med 10-12 hundar..

I onsdags var det träning med lydnadsgruppen på Gmbk där det var bra störningsträning i form av agility bredvid, vilket var lite svårt när vi körde gruppmoment då Tara ofta och mycket vände på huvudet så fort det hände något på banan.
Men bland annat jättefint skick till väldigt dold ruta i mörkret och härlig attityd i fria följet, men lite väl het dock..

Igår var vi hos Anders, vilket var längesen sist och det var väldigt bra som vanligt. Jag & Tara fokuserade på krypet, skallet, tungapporten och framåtsändandet. Jag fick bra tips och det känns som att krypet är mest lite finlir för att få det så fint som det var förra året. Tungapporten, där kom hon tillbaka med den i galopp, vilket jag inte haft några krav på 🙂 Vilket Anders tyckte jag skulle ha, eftersom hon har så lätt för det.. Variera med olika vikter och även hoppa lite studs för att få det lite roligare och för att hon ska ta i mer.
Framåtsändandet, oj vad bra det börjar bli nu.. Är riktigt stolt att jag lyckats lära Tara detta 🙂 Fint fritt följ, bra fart till gruppen, mycket fint saktagående och snabbt tillbaka på inkallningen. Det vi behöver lägga krut på är själva växlingen, så jag fick lite tips på saker att variera med..
Men det moment som är svårast för Tara är skallet, att sitta still men framför allt att vara tyst i tystdelen. Vad förvånande 😉

taraupplet4

NOSARBETE..

Vi har kommit igång med uppletandet igen efter en paus, och det vi verkligen behöver jobba med nu är att komma direkt in med föremålen till mig och inte göra ärevarv bakom mig innan. Vet inte vad det kommer ifrån, men det är inte okej i alla fall. Men annars går hon fint ut och har bra uthållighet.

I fredags spårade vi för första gången på mycket länge och det var en väldigt het, lite övertaggad svart som fick ett spår på drygt 300 meter med 5 pinnar + slut med ett upptag åt vänster. Upptaget var lite struligt, och hon gick över två pinnar som jag såg, så då tog jag tillbaka henne. Men annars bra, får vi bara igång regelbunden träning igen så kommer hon nog gå ner i fart, lite iaf 🙂

Mycket fokus på söket just nu och det går så bra.. Förra helgen arbetade vi med lydnaden hos figgen, att lägga sig ner när vi kom ut på påvis och sedan direkt gå med mig i transporten tillbaka till stigen utan att hälsa/få belöning hos figgen.. Mycket svårt för en liten svart, men för varje gång gick det bättre och bättre. Jag mutade såklart med mjukost 🙂

Idag var det dags igen och vi fortsatte med samma sak, samt att jag lade in två tomslag och utmanade henne genom att lägga 2 figgar uppe på stenar. Den första stenen var inte så hög, och då höll figgen lösrullen i handen en bit ner. Men ändå var hon uppe på stenen och letade rulle. Andra stenen var mycket högre och då lät jag henne ta sin egna, vilket krävdes lite tankearbete.
De första två skicken så var jag tvungen att säga till henne ordentligt när hon slarvade med avlämningen av rullen i min hand. Men efter det gick hon jättebra och faktiskt inte ett endaste skall 🙂
Inte förra gången heller, och det påpekade även Anders igår.. Att Tara faktiskt var mer balanserad och inte tog till skallet lika mycket..

Vilket jag inte har tänkt på, för i vardagen så tycker jag det har eskalerat och blivit mycket mer. Just nu kan hon vara riktigt jävlig, hon försöker verkligen få igång mig..
Men det är ju kul att det har blivit bättre i träningen iaf 🙂

Nu har jag iaf planerat lite tävlingar framöver, även om det just ikväll inte känns så bra..
April blir en bruksmånad som sagt, 11 april har jag planerat högre spår, 12 april debut i lägre sök och även 18 april lägre sök. Jag ser sökdebuten som en bra träning, Tara är ju min första sökhund så jag känner mig verkligen helt novis när det kommer till söktävling. Hade önskat att man kunde starta appellen där också, väldigt stort steg från appellsök till lägre.. Men, men bara att prova ju 🙂

Nu sovdags och så hoppas jag när jag vaknar imorgon att det känns bättre igen..

taraupplet2

bonnie2

tara2

Camilla Skrivet av: