REFLEKTIONER OCH FRAMTIDSPLANER

taraskall

KURSDAG 1..

Har sett fram emot den länge och idag var det äntligen dags. Kurs för Maria Brandel hela helgen 🙂
Vi började med presentation och lite teori innan vi körde igång med den praktiska momentträningen. Åtta stycken ekipage var vi, vilket är lite för många enligt mig då det inte blir så mycket egentid var. Men trevliga människor och duktiga hundar 🙂 Sex stycken hade varit mer lagom, men det funkade ju och man får ju alltid med sig tips från när de andra kör sina saker.

Det första moment jag valde att jobba med var det fria följet och det jag främst ville fokusera på var kommendering samt stegförflyttningar & vändningar på stället, då Tara tar till skallet i stort sett varje gång vi blir kommenderade. Något hon lagt till med och varför vet jag inte. Nu skällde hon även när jag först körde själv utan kommendering i just stegförflyttningarna.
Så det jag fick som råd var att använda mig av omvänt lockande både innan och efter förflyttningar och det jag ska tänka på är att variera tiden och antalet steg samt även lägga till en vändning på det också innan omvänt lockande.
Det blev väldigt lyckat och fungerade super. Inte ett endaste skall och en helt annan känsla med en något lugnare Tara i hela fria följet efter det 🙂

Pass två var det då dags att ta itu med gruppmomenten, de som ständigt ligger där i mitt huvud och bråkar med mina mentala hjärnspöken.
Jag förklarade hela situationen, hur det uppstått på rasmästerskapet när Tara drog ifrån mig på inmarchen till utgångspunkten och som sedan har övergått till ett annat problem (vilket kom helt plötsligt vid ett tillfälle och alla efter det); att hon kommer rusandes till mig i 180 när jag har lämnat henne och gått ett tiotal meter..
Så vi började titta på stadgan i olika störningssituationer och jag kastade föremål kors och tvärs, smög iväg mm. Inga problem alls, Tara satt stadigt.
Maria satte sig sedan på huk nära Tara och lockade på henne med godis, och det blev för svårt för henne. Så det jobbade vi med och det blev så tydligt att se att man fastnar i sina vanliga störningar. Jag tycker jag kör med mycket störningar, men tydligen inte alla varianter. Mycket bra uppvaknande för matte och massa bra tips med mig hem 🙂
En annan sak hon noterade, var att Tara lyfter en tass när jag lämnar henne. Så det är något jag får finlira med.
Nu ska vi leta störningar för att få en så säker stadga det bara går..

Pass tre fortsatte jag med sitt i grupp och nu hade Maria med sin hund så att vi kunde få till hela kedjan från ingång till själva momentet, eftersom det är då i den situationen som Tara springer till mig när jag lämnat henne.
Själva ingången kändes inte så bra, dåligt fokus då och då, så det behöver vi jobba mycket mer på. Och givetvis bara för att jag för en gångs skull ville att Tara skulle göra som hon brukar, nämligen att komma efter mig när jag gick ifrån henne, så gjorde hon inte det. Utan där satt hon och hon klarade även störningen från Maria som lockade på henne, mycket bättre nu när jag var en bit ifrån henne. Precis som hon tyckte det var bättre att hålla koll på mig..
Marias råd; jobba mycket med grundträning och störningar så kommer det att lösa sig.

Samt att matte får jobba mycket med den mentala träningen. Sicken tur att kursen i just det nu är igång 🙂 Vilket påminner mig i skrivandets stund att göra första veckans läxa..

Imorgon är det fokus på tävlingsträning och vi vet inte riktigt vad som komma ska, så det blir en spännande och lärorik dag 🙂

taralek

LITE TANKAR..

Den senaste tiden, då vi bland annat hade en ofrivillig vila eftersom Tara var lite öm i ryggen och jag väldigt förkyld samt av reflektioner från grundmoduls-utbildningen jag går på klubben och efter några händelser, så har jag funderat en hel del och insett att vi har en del att jobba med, jag & Tara. Jag tycker att hon har lagt till med vissa beteenden och höjt sin skärpa lite när det kommer till exempelvis vakten.

När hon tycker något är lite obehagligt eller när jaktinstinkten träder fram, så reagerar hon med att skälla och kasta sig framåt som t. ex när hon ser någon konstig figur och ibland vissa barn.
Hon är väldigt nyfiken av sig, så hon vill absolut fram och kolla av läget, men det blir på helt fel sätt.

När hon blir frustrerad eller uttråkad under promenaderna, då reagerar hon ofta med att skälla (även i träning såklart), kastar sig i kopplet, tar upp varenda pinne hon kan hitta och hoppar på mig eller biter i kopplet.

Jag har säkert gjort en massa fel när hon var valp, men vissa av dessa saker har växt fram på senare tid.

Så det vi behöver jobba med framöver är:

* Självkontroll & impulsivitet – tanke innan handling
* Lugn = arbete
* Skvallerträning
* Stadga & störningsträning
* Trygg med barn – ska kunna ignorera
* Fortsätta antijakt-träningen

Men samtidigt inte förstöra eller sänka hennes nyfikenhet, energi och attityd, utan mer omfördela så att de hamnar på rätt ställen.

Detta gör att jag antagligen kommer att vänta med att tävla eliten ett tag tills vi får ordning på vissa bitar. Så att jag verkligen känner mig säker när jag går ut med henne på plan i alla avseenden.

Istället försöka få till många träningstävlingar, där jag tänkte kolla runt med olika klubbar runt om i distriktet om det finns något intresse för att samordna sådana ihop, för att få möjlighet att träna på olika platser.

Fast köra på med brukset så som jag har tänkt, där det inte alls är samma mentala press.
Där jag kan gå in med kopplet på och t.o.m avstå platsen om så skulle vara.

tara7

FRAMTIDSPLANERING..

Jag har även funderat och klurat på vad jag ska göra med mitt liv, hur jag ska lägga upp det och vad jag vill fokusera på. Det bästa och roligaste jag vet är ju att jobba med hund och mitt stora misstag var att sälja dagiset. Vilket antagligen inte skett om mitt dåvarande förhållanden var bra. Vilket det inte var, och som sög sådan energi och must ur mig. Det rätta hade varit att gjort mig av med honom istället för dagiset. Men, man lär sig förhoppningsvis av sina misstag.

Att jag ska starta ett nytt hundföretag har jag vetat och velat hela tiden, men bara inte när.. Men nu är tiden inne för förändringar. Nu känner jag mig redo.
Tiden går och vad väntar jag på?

Beslutet är fattat. Jag kommer att sälja min lägenhet, något som känns lite jobbigt på ett sätt eftersom den är min. Efter att ha förlorat hem och trygghet, när det tog slut med med exet och att då bo hos föräldrar i en kappsäck, för att sedan bosätta sig här och få ett hem igen, så är det lite extra jobbigt.
Men samtidigt, hur ofta är jag hemma (är ju nästan alltid iväg med hundarna) och hur lycklig är jag? Drömmen är ju att bo i hus, gärna på landet och/eller att jobba med något jag tycker är kul, finner meningsfullt och är bra på..
Något som inte kommer att kunna ske om jag bor kvar här.
Dessutom att kunna ha mina hundar med mig på jobbet, är en förmån som är värd allt annat.

Har kollat på ett eventuellt projekt som skulle bli så bra, men det är väldigt oklart och mycket som behöver kollas upp. Oavsett hur det går med det, så kommer det att lösa sig på något sätt.
För att vinna måste jag satsa, och det gör jag inte genom att stå här och trampa.

Allt kommer att ta sin lilla tid och det kommer att vara slit och hårt arbete, men det är helt klart värt det. Jag har en plan och det känns bra.

tarabonnie2

bonnie9

tara2

 

 

Camilla Skrivet av: