NYA TAG

tara

DÅ KÖR VI IGEN..

Efter kraschlandningen förra söndagen, så har vi jobbat oss uppåt igen. Vi körde ett kort lydnadspass i måndags med fokus på kryp, skall, detaljer i fria följet och stadga med störningar och det gick riktigt bra med en härlig känsla.

I tisdags körde vi upplet med fokus raka skick, där jag lade 5 föremål på linje efter varandra och det gick rätt okej förutom den sista som var svår, så det blev några omskick där hon tappade lite uthållighet. Så jag gick ut en gång för en synretning för att tagga henne lite. Och då gick det bra. Sedan måste vi fortsätta med bra avlämningar då hon gärna tar en lov runt mig med framförallt det första föremålet.

taraupplet6

SKOTTRÄNING..

I onsdags begav vi oss till Kungälv Bk för att träna skott, gruppmoment och köra lydnad på annan plan. Vi började med lite fritt följ som kändes bra. Vi börjar få ordning på vänstersvängarna och starterna känns fina. Tara var lite på tårna i början, men det blev bättre efter ett tag.
Sedan jobbade vi med framåtsändandet och det gick rätt okej tills jag flyttade pinnen till sidan av konen när hon inte tittade. Men när jag sedan skickade henne framåt så fick hon syn på den och drog snett. och det räckte för att hon skulle göra det flera gånger på raken, trots att jag ställde tillbaka pinnen nästa skick. Märkligt vad snabbt de lär sig felbeteenden 😉 Men sedan gick det bättre igen och då avslutade vi lagom till att platsliggning med skott skulle dra igång.

Vi var 6-7 ekipage med och längst ut på kanten låg en tollare som reste sig då och då och gick mot matte, som tog tillbaka hunden. Men Tara låg utan problem. I den vanliga platsliggningen har jag lärt om till hakan i backen igen, men här vill jag att hon ligger med huvudet upp eftersom hon ibland rycker till lite på första skottet och det känns bättre att hon har lite koll. Så nu använde jag ”ligg” istället för ”plats”, men hon lade ändå ner huvudet.
Dessa skott var jättehöga och Tara ryckte till, men låg still. Skönt! Jag står fortfarande nära, men ska dra mig längre ifrån under nästa träning.

Sedan fortsatte vi med bruksmomenten. Först jobbade vi med tungapporten och det gick riktigt bra. Bra fart ut, rundade för att ta apporten i riktning mot mig med bra gripande för att sedan till och med galoppera tillbaka till mig. Men hon tycker ingången är lite jobbig, hon får verkligen ta i för att komma in vid sidan.
Krypet är lite för hög fart, men lägre tyngdpunkt i alla fall.. Det blir bättre och bättre.
Sen har vi då det där skallet.. Fick hjälp av Mari som höll en burk med godis i framför Tara för att få henne att inte studsa.. Och det funkar ibland, men ibland så låser hon sig burken och skäller inte. Men det svåraste är ju som vanligt att inte ta till ett skall i tystdelen 😉 Hon tycker ju att det är förbaskat kul att skälla..
Det höga hoppet gick bra, inget islag på uthoppet som hon kan göra ibland när hon missbedömt höjden. Men jag måste också verkligen hitta exakt rätt uppställningspunkt. Jag vill ha ut henne mer på andra sidan, så det får jag lägga lite krut på.

Vi hann dessutom med en vanlig platsliggning ihop med ett gäng andra och även den blev lyckad. Fick säga till henne att lägga ner hakan en gång när vi gick bakom för att gömma oss. Men sedan låg hon så fint så.

spring2

FREDAGSNÖJE..

Torsdagen blev en vilodag från träningen men istället blev det en skön promenad längs golfbanan med en väldigt vacker solnedgång.

I fredags åkte vi till Torslanda Bk för lite lydnadsträning och därefter agility med laget.
Vi började med en ingång på ny plan och sedan ett fritt följ. Och vilken fin attityd och bra fokus utan något blicksläpp alls 🙂
Denna dag gick framåtsändandet riktigt bra med fina växlingar. Varierade med att kalla in vid den punkten där hon ska sakta ner, kasta en boll bakom henne precis när hon sänkte tempot och och ta fram pinnen däremellan.
Fick till ett par lyckade skall- & tystdelar och ett riktigt fint kryp. Det tar sig. Vi varierade med externbelöningar och att jag höll en leksak i handen i den långa inkallningen med ställande. Vissa stopp var jättebra tryck i, medan vissa som hon inte alls tog i. Hon som hade sådana grymma ställanden förut..

Sedan var det då dags för agility med laget och vi hade en enkel kombination där vi fokuserade på framåtsug, bakombyten, jakkos och ut-kommando. Tara var ganska sansad för att vara henne, men vi måste jobba stenhårt på att hon ska springa framåt själv och springa ut ifrån mig. Hon är så på mig hela tiden och släpper knappt min sida, vilket är en fördel ibland när det kräver lyhördhet och att inte ta hinder som inte hon inte ska ta trots att de står ” i vägen”, men en stor nackdel annars 😉
Vi hade otur med vädret, men det behövs ju komma lite regn då och då. Hela veckan har ju varit väldigt fin 🙂

lek

HELGENS NOSARBETE..

Nu har jag gjort slag i saken och anmält mig & Tara till högre spår & (kors i taket) lägre sök under samma helg. Så den 11 april kör vi spår på Falbygdens Bk och den 12 kör vi söket på Tidaholms Bk. Så vi tar en mysig helhelg med övernattning och passar samtidigt på att träffa Arran, en av Taras brorsor, och matte Hanna, som bor i närheten. Dessutom så är syrran Winnie med matte Louise också anmäld till högre spåret, deras debut, vilket är superkul 🙂

Så nu är det hårdträning som gäller. Träningsplanering är gjord fram till tävlingshelgen och i helgen har vi kört sök, lagt spår och tränat lydnad.

Igår hade jag tänkt att vi skulle köra ett lägre sök för att se vad vi ska fokusera på framöver, men det blev inte riktigt som jag hade tänkt. Vi var bara 4 stycken denna gång, så det fick bli så att jag inte kunde ha alla tre figgarna ute samtidigt. Började med ett tomslag till ena hörnet som hon gjorde jättefint. Sedan skickade jag henne mot andra hörnet, men jag riktade henne fel så det blev ett omskick. Lite svårt att låta bli figgen på påviset, men hon gjorde en en jättefin transport till stigen. Sedan började det strula då det blev några tomslag. Speciellt på motvinds-sidan så ville hon inte gå ut (kände ju att det inte var någon där) och då när jag skickade om henne för att hon skulle gå ut, ja då kom det där skällandet. Det som har varit borta de senaste träningarna.. Så det känns lite tråkigt. Men efter en del strul och att hon inte hittade figgen på andra sidan, så gjorde vi så ett en av figgarna gick ut så att Tara fick se och sedan gick som ett u tillbaka till stigen. Då gjorde hon ett jättefint tomslag. Och sen avslutade vi med en figge i sluthörnet.
Då vet vi i alla fall vad vi måste fokusera på och visst är det typiskt, att när man anmäler till en tävling, ja då börjar det strula 😉

Lydnad efteråt på Ale Bk och återigen fokus på bruksmomenten. Fick låna både Elins och Mauds tungapport, då vi behöver träna med andras lite mer för det är inte alls samma direkta gripande då hon vill nosa av dem först. Vi jobbade med vidare med skallet, och jag tycker mig se en förbättring. Krypet var lite för högt tempo igen och inkallning med ställande var bättre denna gång.
Platsliggning där vi gick nerför en slänt för att gömma oss, är något vi behöver träna på då Tara lyfte på huvudet för att se vad vi gjorde.. Bra när man hittar nya saker som behövs träna på 🙂
Framåtsändandet med sökfiggarna som grupp var lite för svårt för den lilla svarta, som gick fram till Maud två gånger. Kanske ska ha neutrala människor i gruppen nästa gång 😉 Men vi fick till en bra sista gång och då slutade vi.

Idag stod det spår på schemat ihop med Mari & Snö och det var isande vindar ute i skogen.. Två upptagsrutor, den första åt vänster med en leksak direkt utanför och seden en åt höger med en apportstig bestående av 5 pinnar och slut med syftet att träna markeringar.
Båda gick superbra med kanonfina påsläpp och liggmarkeringarna satt som en smäck.
Därefter hade vi ett spår som Mari gått ut åt oss. 800 meter långt med en upptagsruta år vänster och 7 pinnar och slut. Upptaget jättebra, markeringarna lite slarvigare. Hon stannade vid pinnarna men lade sig inte direkt. Hon fick 6 pinnar och sen kom vi till ställe med väldigt mycket ris. Där hade Mari sagt att hon varit tvungen att göra en spetsvinkel, något som vi inte tränat på och jag visste inte heller åt vilket håll hon gått (dumt att jag inte kollade det). Så där blev det väldigt struligt och vi tappade sen spåret. Försökte få henne att hitta tillbaka, men det gick inget vidare och vi bröt efter ett tag.
Men är ändå mycket nöjd över hennes spårande idag. Det blev lite för svårt där i slutet, men hon jobbade på bra och vilka fina upptag 🙂 Nästa gång blir det ett lättare spår..

fin

springa

busa

 

 

 

Camilla Skrivet av: