UPPÅT, FRAMÅT

tara

VI VÄSSAR FORMEN..

Dagarna bara flyger fram. Fullt upp som vanligt, men det är kul… Vi har höjt en växel eller två i träningen och Tara börjar kännas som sig själv igen..

Jag har ändrat tankesätt om zätat, mitt f.d hatmoment (ska ju inte tänka så mer) och liksom börjat om 😉 Har delat upp momentet i massa delar och kör med mycket överraskningsbelöningar var som helst, för att hotta upp det och få det så positivt det bara går. Och det känns som vi är på rätt väg, hennes attityd och förväntan är bättre. Så vi ska nog få ordning på det 🙂

Vi har jobbat mycket med störningsträning, som t. ex att träningsvänner går runt och gör konstiga saker, ljud och kastar föremål hur som. Vi har glömt bort detta under en period, något som är så viktigt! I fria följet fungerar det superbra, Tara går så mycket bättre och anstränger sig till hundra. Svårare är det i andra moment, som rutan t. ex där det blev väldigt svårt att fortsätta springa mot rutan när det kom en boll farandes över huvudet 😉 Men både jag & lilla svart tycker det är kul med utmaningar, och vi behöver det lika mycket båda två för att inte fastna i mönster..

Vi kör vidare med Susann Wastensons tips, att så fort Tara släpper blicken, blir ofokuserad eller störd av något så ska jag genast dra åt andra hållet samtidigt som jag glatt säger ”ojoj” och när hon kommer upp vid sidan så blir det belöning och massa kul.. Lite annorlunda, men jag tycker det fungerar bra. Och när man ser hennes hundars fantastiska attityd och fokus i fria följet, så blir man ju ännu mer övertygad 🙂
Jag tror detta också kan hjälpa till med hennes låsningar på flygfäna, vilket iof redan är bättre, som säkert är en del av att efterlöps-tiden börjar gå över..

Metallen fungerar helt plötsligt precis som vanligt igen (som det gjorde innan löpet), kanonbra gripanden och härlig fart, förutom de sista två, tre metrarna in. Något som jag inte riktigt vet hur jag ska få till. Har provat lite olika saker, men det går inte. Likadant i alla apporteringsmomenten.. Hoppas få bra tips på lydnadslägret om några veckor 🙂

tara2

MOMENTSTATUS..

Alltid bra med en liten check hur vi ligger till höstens elitlydnad- & brukselitens tävlingar..

– Gruppmomenten känns stabila i själva stadgan, men behöver jobba upp en bättre förväntan och attityd hos henne när vi går in på plan samt bättre nedläggande och uppsitt utan dk.

– Fria följet känns mycket bättre attitydsmässigt, men vi behöver jobba med är snabbare sättande vid halter, då de har blivit sämre, speciellt på de två sista tävlingarna. Vänstersvängarna börjar äntligen bli helt okej, men hon svävar ut vid höger om och helt om, så där måste vi finlira också. Språngmarchen är mycket bättre, men inte helt så som jag vill ha den ännu.

– Zätat har vi som sagt brutit ner till massa delar och det tar sig, men inte på långa vägar stabilt 😉

– Inkallning med ställande & läggande är okej, både elitlydnadens och elitbrukset, men önskar lite mer tryck i ställandet fortfarande.

– Rutan är hennes paradgren, men det hon behöver träna på är att ta sig in i rutan om hon hamnar bakom. Från sidorna får jag in henne med dirigering.

– Dir.apporten är också ett av hennes bästa moment. Till och med attityden till konen är riktigt bra nu, något vi fått jobba med mycket. Gripandet kanon, farten bra. Det är de sista metrarna in och själva utgångspositionen som ska blir lite mer rak.

– Metallen går som sagt jättebra, både med hopp för elitlydnaden och den släta i brukset. Samma som ovan med sista metrarna in och utgångspositionen.

– Vittringen har blivit bättre igen efter lite strul med att nosa av, lyfta upp den rätta för att sen släppa och ta ett varv till. Lite finlir kvar.

– Fjärren är det lite kvar på, blir det någonsin klart? 😉 Men hon har en mycket bättre bakåttanke nu. Vill ha lite mer tryck i uppsittet och nedläggandet från sitt. Men en sak i taget.

– Tungapporten älskar hon och kämpar på med. Försöker gripa snabbt, men den är tung och ibland får hon inte rätt grepp. Ibland galopp in. Men det är inget moment som jag lägger större vikt på just nu, jag är nöjd med hur hon utför det 🙂

– Framåtsändandet behöver vi nöta varje dag, det märks att vi haft ett uppehåll med det. Många delar som behöver bli bättre.

– Skallet tar sig. Skälla kan hon, och det bra men jag märkte att uthålligheten för två skall inte riktigt höll i intensitet och jämnhet. Men nu så börjar det bli fint. Lite studs då och då, men ändå mindre än förut. Och hon har ju faktiskt fått fullpott på högretävlingar 🙂

– Krypet är lite för hög fart, vilket gör att svängarna (speciellt vänster) blir lite sämre och bland lite hög bak. Så där behöver vi traggla en del till.

– Hoppet är väldigt fint, men önskar bara lite längre ut på uthoppet.

– Stegen är hennes favoritmoment. Känns helt klar!

Två träningstävlingar till där vi ska satsa allt på attityd, fokus, glädje och fart för att höja förväntan på tävling.. För har vi inte det så spelar det ingen roll hur fina momenten är annars. Snart är det ju rasmästerskap 🙂

framåtsändande

 NOSARBETE & AGILITY..

Några pass upplet har det blivit i veckan och avlämningarna är mycket bättre även om det är den del tugg då och då. Fast det är ju nästa projekt, en sak i taget. Jag har jobbat mycket med att belöna upp när hon kommer in tomt, och har medvetet skickat ut henne igen när hon hämtat sista föremålet, för att kunna köra en jackpot när hon kommer in igen. Tror detta kan hjälpa till även i söket.

Ett kort pass sök blev det i lördag där vi körde system och det gick bra på det stora hela, men det var två skick som strulade när figgen var lite längre ut och det är ju lite frustrerande när hon stannar halvvägs. Om hon kopplade på sin grymma nos jag vet att hon har, så skulle hon ju få figgen i näsan. Och framförallt borde hon ju veta att personen är där när vi kört system hela tiden innan det.
Men fick lite nya tips som jag ska prova på nästa träning..

Första elitspåret fick hon i lördags med 1500 meter, 7 skogspinnar + slut, en spetsvinkel och någon pinne nära vinkel. Fina markeringar på pinnarna, men lite för hög fart i upptagsrutan så där blev lite velande, samt lite slarv vid några vinklar. Två tillfällen gick hon av spåret för att följa något annat, vilt antar jag. Jag vet att hon inte gick i spåret då, för där hade jag gått det på en stig längs en bergskant och hon vek av. Här nejade jag henne, och hon gick tillbaka. Men det fick henne lite osäker en stund på slutet när hon var trött. Det som är jobbigt är att jag inte känner i linan när hon går på det vanliga spåret eller när hon följer vilt, för trycket är likadant.
Så en massa mer träning på korsande viltspår framöver.

tarasöt

AGILITY..

Idag blev det pass agility med två av lagkompisarna, där vi fokuserade på balanshindrena och mycket fart & driv framåt. Men även lite kluriga svängar samt staket. En väldigt bra träning. En träning till ska vi hinna få till i veckan innan det är dags för tävling i Varberg till helgen. Där ska vi ju ta 4 pinnar 😉 Haha, drömma kan man alltid göra iaf..

 

bonnie

fina

 

Camilla Skrivet av: