PÅ´T IGEN

tara

TRÄNINGSSUGET ÄR TILLBAKA..

Det är bra med korta vilostunder ibland för att bli motiverad igen. Vi hade paus från träningen förra veckan och tog bara sköna promenader i skogen samt att jag var iväg över helgen då tjejerna var hos mina föräldrar.

Men nu är vi igång igen och jag  har gjort upp en detaljplan för varje enskilt moment som måste bli bättre. Vissa saker har uppstått på tävling och vissa saker har behövts bättras på under ett bra tag. Och nu är det dags att ta tag i det, då mitt mål att få en bra känsla ihop med Tara på tävlingsplan, att känna glädje och vara avslappnad, har uppfyllts. De senaste tävlingarna har känslan varit riktigt bra 🙂

Men så är det de där sista bitarna som saknas, de där smådetaljerna som krävs för att det ska bli riktigt bra betygsmässigt. Och vi närmar oss. Med lite justeringar och småpill så kommer det att bli super. Tron på oss är tillbaka igen 🙂

taramur

MOMENTSTATUS.. 

Ja, i veckan har vi börjat jobba med detaljer igen och stärka upp de delar som inte är så bra just nu.. Testat lite nya saker och backat tillbaka till grundövningar. Och det känns väldigt bra, ser framsteg redan. Just nu ligger fokus på elitlydnaden samt även lägre sök, då vi har planerade tävlingar framöver. Många av detaljerna kan vi jobba med hemma inomhus under vinterhalvåret också när vi sen ska ha vår vila från tävlingar..

Detta ska vi förstärka och jobba vidare med:

* Gruppmomenten 
– Oväntade och varierande belöningar när jag går ifrån henne för att få henne mer uppmärksam, aktiv och fokuserad på sin uppgift.
– Omvänt lockande för att få bort den där lilla tassrörelsen i sitt i grupp när jag kommer tillbaka.
– Störningsträning (ja det behövs ju alltid) för att få henne stabil och verkligen anstränga sig att göra rätt.
– Oväntade och varierande belöningar vid återgången för att göra henne uppmärksam på att något kan hända så att hon är beredd för ett uppsitt i platsliggningen. Jag har ibland behövt ta till ett extrakommande för att hon ska sätta sig upp.
– Snabba uppsitt med tryck i utförandet

Fria följet
– Jobba in hennes huvud och kropp närmare mig, då hon i halterna sätter sig med en lutning utåt. Det går väldigt bra. Bara genom en sådan liten justering så får hon en mycket finare position samt att höger om/helt om blir tighta och en vänstersvängarna blir utan trängningar där hon trampar runt bra med bakbenen.
– Snabbare halter.
– Störningsträning i mängder så att hon inte tappar fokus och engagemang.
– Starter & svängar i olika tempon och stegförflyttningar behöver ju alltid nötas på.

* Zätat
– Fortsätta med det vi gjort med oväntade belöningar för att hålla kvar attityden och fokuset.
– Snabbare & rakare skiften. Just läggandet är väldigt svårt att få till snabbt, jag har jobbat med det hur länge som helst och det känns som att hon inte har ett naturligt snabbt ligg (även om jag tycker att hon ska ha det med den nätta kroppen och med den farten hon har i övrigt).
– Torrgå ofta, så att jag får in det i ryggmärgen 😉

* Inkallning med stå och ligg
Detta är just nu ett av de sämsta momenten, då ställandet och läggandet inte alls är så bra. Just ställandet som har varit så grymt bra, där tar hon inte i vilket gör att jag ibland funderar på om hon har ont/är stel någonstans så att hon inte orkar ta i. Men när vi kör med externbelöning bakom så är det minsann inget fel på trycket.. Det känns lite som att hon har glömt av att det är just det där trycket som är det rätta. Antagligen har jag väl köpt halvkassa utföranden och fortsatt momentet. Så det är bara att backa till grundövningar igen och börja om.
– Oväntade belöningar när jag går ifrån henne (då hon på senaste tävlingen låg och nosade) så att hon ligger på en högre förväntan.
– Dessutom ska vi finlira med ingången då det ibland blir både islag i mitt ben samt att hon sätter sig lite snett.

* Rutan
Ett av hennes bästa moment, men som det nu har kommit in lite skräp i.
– Ännu lite bättre fart till konan och att inte nosa på den (som bara har hänt på tävling??).
– Få henne att gå in i rutan i mitten då hon gärna tenderar att gå in rätt nära de vänstra konerna.
– Börja jobba med target igen längre bak i rutan för att få förväntan att springa lite längre.
– Snabbare ligg, det kommer igen i alla moment..
– Öka på förståelsen att gå in i rutan framåt om hon skulle råka springa för långt så att hon kommer bakom rutan.
– Oväntade belöningar när jag går mot rutan & vänder tillbaka (då hon ett flertal gånger har nosat i tävlingssammanhang)  så att hon ligger på en högre förväntan
– Lite mer tryck och fart med en tightare ingång på inkallningen

* Dir.apporteringen
Ännu ett av hennes bästa moment. På i stort sett alla tävlingar så har det varit det moment som har varit bland de bästa och högst betyg på, så det känns stabilt. Men det är lite smådetaljer som vi ska jobba med för att få det ännu bättre.
– Framför allt är det farten till konan som måste bli mycket bättre (och även den där nosdutten som kommer på tävling). Och jag vet inte hur jag ska få till det, har provat massa olika saker och jag får inte till det.
– Då och då kommer det något slarvigt gripande, men med lite grundövningar på gripandet så får vi lätt ordning på det. Ser det inte som något problem.
– Sen är det den andra grejen som jag inte får till (och som återkommer i alla apporteringar), nämligen att hon går ner i tempo de två sista metrarna in i utgångsposition).
– Sedan behöver vi finlira med ingångarna så att hon sätter sig rakt.

* Metall-hopp
Detta är det andra momentet som är lite sämre och det är framförallt gripandet som inte är bra. Det brukar vara rätt bra när vi kör själva, men när det blir kommendering och i allra högsta grad på tävling så blir det mycket sämre.
Sedan är det också farten in och ingången som ska bli bättre.
Vi jobbar också på själva fasthållandet, då den skallrar i munnen på henne och hon släpper den lätt när jag närmar för att ta den. Men det svåra med detta momentet är att kraven sakta måste öka, för annars blir gripanden skitdåliga som slutar med att hon vill inte ta den alls utan istället står och skäller av frustration. Vilket gör att jag i nuläget mest fokuserar på go attityd & bra gripande och köper lite halvkassa utförande i övrigt.

* Vittringen
Vanligtvis är detta också ett väldigt starkt moment med säker och snabb avsökning med bra fart in förutom de där två sista metrarna. Men på de senaste tävlingarna så har det hänt det ena med det andra; lite osäker avsökning med en tendens till smakning på pinnarna (det har inte hänt, men väldigt nära), omtag, tugg (vi har aldrig haft problem med tugg i de olika apporteringarna), sämre fart de senaste två metrarna (som alltid varit svårt) och dessutom har hon släppt pinnen på marken precis när TL sa ”ta apport”.
Så lite pill att ta tag i, men tror inte det är så svårt att lösa. Förutom det med farten in då 😉

* Fjärren
Detta ihop med inkallningen är det sämsta momentet och har alltid varit så. Vi kommer alltid att få jobba hårt med det och nöta, nöta på hela tiden. Det blir såklart bättre och bättre men absolut inte bra ännu.
– Mer tryck från ligg till sitt och från sitt till ligg. Det är rätt okej på nära avstånd men så fort jag kommer ut en bit blir det mycket sämre.
– Bättre bakåttanke från stå till sitt och stå till ligg. Vi jobbar med liten planka/rulle framför baktassarna och det funkar väldigt bra när vi har den men det kommer tramp med tassarna då och då.
Nu har vi även haft lite problem med ligg till stå och sitt till stå (som varit väldigt bra med låsta baktassar) då hon både trampat och tagit ett steg fram.
Så nu har jag klurat lite och har börjat prova med även kombinera plankan med små halva balansbollar för att få Tara att bli mer medveten om sin baktassar, genom att stärka upp balans & styrka och för att få henne att förstå att de ska vara stilla. Att det är frambenen ska röra sig. Det känns som det kan bli ett väldigt bra verktyg för att få in ett muskelminne.

Jag håller även på att ta bort mitt handtecken från stå till sitt och istället träna in en annan signal, så det kan fortfarande blir lite missförstånd (vilket man ser på filmen här nedan när hon ibland lägger sig).

Här är de två första passen:

SLUTSPURTEN AV ÅRET..

Det är inte så långt kvar av detta år och vi har ett par tävlingar kvar innan det är dags för löp (som borde bli i december) och den årliga vintervilan, då vi tar en timeout från tävlingar några månader och även träning under en månads tid. Istället tar vi det bara lugnt en period, vilket är viktigt för både mig och lilla svart och fokuserar på fysträning för att bygga upp oss inför det kommande tävlingsåret.

Vi ska även ner till Anders för privatträning snart igen. Äntligen, det var alldeles för längesen sist och jag hoppas få hjälp med de saker som vi har fastnat med och som jag inte får ordning på.

Så här ser det ut på tävlingsfronten:
– Lagtävling agility imorgon (27/9) i Jönköping
– Lägre sök 4/10 i Stenugnsund
– Agility (agility 1 & hopp 2) i Tångahallen, Vårgårda 10/10
– Elitlydnad + KM 11/10 på klubben
– Elitlydnad 17/10 i Partille
– Elitlydnad 18/10 på Orust
– ev. elitlydnad 24/10 i Falkenberg eller agility i Kungälv (har inte bestämt mig ännu om vi ska köra ngt då)
– ev. lägre sök i 25/10 i Jönköping eller agility i Kungälv (det beror på hur det går på söket i Stenugnsund)
– Elitlydnad 8/11 i Bollebygd eller lägre sök 11/8 i Falkenberg
– Elitlydnad 21/11 i Göteborg
Sedan går vi in i vintervila 🙂
 taraligger
tara2
bonnie7

 

Camilla Skrivet av: