NYSTART I ELITEN MED SÄMSTA TÄNKBARA START

IMG_5588

TÄVLINGSDAGS..

Idag var stunden inne, då vi skulle göra en nystart i elitlydnaden efter flera månaders tävlingsuppehåll.. Eftersom vi ska tävla på Violcupen om två veckor, som är en stor tävling med många duktiga ekipage så kände jag att vi, eller framförallt jag, behövde en mindre tävling innan att starta på. Tara slutade löpa för tre veckor sen och hon blir alltid lite segare och känsligare då, så det hade jag ju med mig i huvudet och planen var att bara se denna tävling som en bra träning.
Detta blev ju en slags debut igen efter de misslyckade försöken vi gjorde i höstas då gruppmomenten började strula, först på ett sätt och sen på ett annat när vi fick ordning på det första.. Något som tagit sjuk lång tid för mig att bearbeta mentalt..

Jag har haft en dålig känsla generellt för elitlydnaden och har under våren lagt fokus på brukset istället, men sen började peppen komma tillbaka och träningen har gått riktigt fint. Vi har börjat komma in i vår bubbla, Tara har börjat verka mer balanserad, känslan på de senaste brukstävlingarna har varit väldigt bra och gruppmomenten har fungerat.

I veckan gjorde vi en träningstävling på en annan klubb (en av de klubbar som ingår i vårt samarbete med gemensamma träningstävlingar ihop), där känslan och helheten kändes bra men med lite småmissar, vilket jag just nu inte bryr mig så mycket om.
Igår hade vi en väldigt bra träningsdag med ett superhärlig genomkörare av elitprogrammet och därefter ett grymt sökpass med en fantastisk känsla, där allt bara gick precis som det skulle 🙂
Så det kändes väldigt bra och lugnt inför dagens tävling..

IMG_5569

DÅLIG START..

Klockan nio var det samling på Tjörns brukshundklubb och vi var där en stund innan för en promenad och ett kort träningspass med massa pepp..
Fyra kom till start och jag drog startnummer ett. Jag kände en viss nervositet inför gruppmomenten men lyckades få till något slags lugn ändå och vi gick in.. Tara kändes lugn, men inte helt hundraprocentigt fokuserad på mig. Nåväl, vi ställde upp för sitt i grupp och vi gick bakom skjulet. Tara satt kvar. Sen efter väldigt kort tid så ropade de tillbaka oss för att de måste bryta, och då när jag kom fram såg jag att schäfern som satt bredvid Tara hade gått fram till henne och försökte få igång henne. Nu var den inte aggressiv, men ändå. Den var ändå över henne och jag såg att Tara tyckte det var jobbigt och ville därifrån. Men snäll som hon är så hade hon bara lagt sig och var still, utan att säga ifrån..

Jag kände mig nästan gråtfärdig, varför händer detta? Just detta känsliga moment.. Detta som vi kämpat så med.. Men jag försökte hålla mig lugn och ägaren till hunden fick den ifrån Tara. Vi fick gå av plan allihopa en stund och samla oss lite innan vi gjorde ett nytt försök utan den hunden. Hund nummer tre var också en schäfer, men som tur var så brydde sig inte Tara och både sitt i grupp och platsen gick bra. Hon fick 9,5 på sitt i grupp för hon flyttade en tass och betyg 9 på platsen för det blev ett dk på uppsittet.

Jag frågade om jag fick gå av planen för att belöna henne och det fick jag som tur var. Så typiskt att vi hade startnummer ett efter detta, men så tacksam att vi fick en liten stund för belöning och pepp.

Sedan gick vi in igen och hon kändes seg och var lite låg genom hela programmet. Jag försökte skaka av mig det som hände och jag lyckades ändå ganska bra, men såg på Tara att hon hade sänkts av incidenten. Hon är ju lite extra känslig nu också efter hon har löpt..
– Fria följet kändes inte alls bra, hon var loj, inte med, satte sig långsamt, satt inte alls, sackade ibland.. Men hon var tyst i stegförflyttningarna, något vi har fått jobba på mycket 🙂 Betyg 7.
– Sedan var det dags för det där jäkla zätat 😉 Momentet som strulat när vi blivit kommenderade, då hon inte kan sitt helt plötsligt.. Så jag gjorde med all säkerhet lite dk:n, men hon gjorde alla skiften 🙂 Domaren sa efteråt att hon gjorde det fint, men däremot att matte hade lite problem, hahaha 😉 Betyg 7,5
– Inkallningen var segt; galopp visserligen men rätt dåligt tempo och långsamt stå och ligg.. Betyg 7.
Rutan var inte heller det vanliga trycket hon brukar (vanligtvis hennes bästa moment), ett dk på ligg och lite nosande. Betyg 8.
– Dir.apporten var också lite segt ut till konen, men fin dirigering & bra fart till högerapporten, tyvärr dåligt gripande och lite dåligt tempo tillbaka. Betyg 7,5.
– Metallhoppet gick inte alls.. Den senaste tiden har vi haft lite problem med gripandet, något som jag vet varit någon issue efter löpen just.. Och om jag då lägger lite press på henne, då kommer frustrationen. Så att det inte gick idag var ganska väntat, istället för att gripa apporten så började hon skälla på den 😉 Betyg 0.
– Vittringen var lite seg fart ut, sen plockade hon en pinne som hon släppte för att nosa av en annan men tog upp den igen och kom till mig. Rätt pinne, men det kostade på betyget som blev 6,5.
– Fjärren blev ett tråkigt dk på uppsittet som var första skiftet och det vet jag kan strula ibland. Rätt segt och något fram från stå till ligg och stå till sitt. Betyg 7,5

Så var vi då klara och jag är jättenöjd med att vi tog oss genom programmet trots det som hänt. Jag är så glad att jag kunde ställa om och att Tara, trots att hon blev låg ändå jobbade på. Känslan blev ju tyvärr inte den jag hade hoppats på, men inte så konstigt.. En väldigt bra och sympatisk domare som tyckte Tara var en trevlig hund och att vi genomförde tävlingen fint trots det som hänt.. Även de tävlande tyckte det var bra jobbat av oss, så det kändes ju roligt..
Och jag är faktiskt jäkligt nöjd med det!

Vi kom trots allt på en 2:a plats på 222 poäng, vilket ju inte så jättehögt.. Men poängen är faktiskt totalt oviktigt för min del. Det är en stor vinst för mig att vi bara tog oss genom tävlingen, att vi klarade gruppmomenten och att vi fick till de svåra momenten som strulat 🙂

Jag bara hoppas för allt i världen att Tara inte byggt på sig otrygghet och dålig känsla i gruppmomenten nu. Jag orkar inte gå genom mer strul där. Vi får se till att köra med trygga, lugna och stabila hundar ett tag framöver och jobba upp en positiv känsla!

IMG_5550

IMG_5616

IMG_5566

IMG_5578

Camilla Skrivet av: