MÅNADEN SOM GÅTT

tara4

TIDEN BARA RUSAR IVÄG..

Vilket är skönt, eftersom dessa månader är de tråkigaste på hela året.. Redan februari och inget inlägg här i bloggen på en månad. Det har varit mycket med jobbet och jag har varit lite allmänt off och trött. Detta mörker och denna kyla som varit stundtals gör mig galen, att konstant gå runt och frysa är fruktansvärt och de som inte gör det kan nog inte förstå att man verkligen kan lida så av det. ”Det är bara att slappna av” och ”ta på dig mer kläder” är kommentarer man ofta får höra.. Nej, så enkelt är det inte!
Och så snön som föll för två veckor sen, som orsakade kaos i hela stan.. En vecka senare var den borta och det är återigen barmark, vilket är skönt. Men det är grått, regnigt och blåsigt. Det enda jag längtar efter nu är våren och sommaren, efter ljuset, värmen och solen 🙂

tarasnö

LYDNADSTRÄNINGEN..

Vi har trots allt kört igång med träningen, även om den inte riktigt blivit som jag tänkt p.g.a vädret. Det har inte blivit så mycket utomhusträning och därför inte så mycket fartmoment eller kedjor.
Lite har det blivt såklart och vi har börjat ta tag i framåtsändandet igen, momentet som aldrig blir klart 😉

Men många minipass inomhus där vi fokuserat på finliret och detaljer. Vi har jobbat mycket med fjärren, att få bra tryck och fart i skiftena sitt-ligg & ligg-sitt samt att vara stilla med baktassarna i stå till sitt och stå till ligg, att tänka bakåt med hjälp av de små bollarna & pinnen framför baktassarna och det börjar verkligen ge resultat. Nu är det inte direkt inlagt i någon kedja eller i hela programmet ännu, men vi är på god väg att få det dit jag vill ha det 🙂
Även krypet har vi fokuserat på och jobbat in ett väldigt bra bakåtkryp, som fått Tara att även krypa fint framåt. Dock är hon lite snabb ibland, vilket ställer till det i vänstersvängen, men även där börjar det bli bättre.

Fria följet kan man ju alltid nöta på; att få till tightare svängar, att inte tränga, snabbare sitt i halter och bra starter. Också perfekt att träna på inomhus hemma som inte kräver så mycket yta.

Skiftena i zätat fungerar bra att köra hemma. Fick ett bra tips av Taras systers ägare att byta ord på ”sitt” till ”bak”, och det har vi börjat med. Mycket bättre att det är så olikt ”stanna”, så det inte förväxlas och förhoppningsvis blir det inte felskiften då 🙂

Några gånger har vi hyrt inomhushall, men även där mycket fokus på detaljer som t. ex snabba stå och ligg i inkallningen, runda konen med bättre fart och bra gripanden av apporterna. Och så en hel del fokus på att få stilla tassar i skallet. Hon studsar inte jättemycket, utan snarare att hon lyfter ett ben och hon brukar få rätt fina betyg på det momentet. Men det går ju alltid att få lite bättre 😉
I söndags blev det bra störninsträning när vi var fyra stycken i hundarenan, varav två körde freestyle på ena halvan, en tränade rally med skyltar och diverse prylar utlagda och vi körde lydnad. Det var lite kul att testa den lilla svarta med att göra en dir. apportering där apporterna låg vid rallyskyltar och leksaker och hon fixade det. Jag såg att hon blev lite fundersam en mikrosekund innan hon tog rätt apport som jag dirigerat henne till 🙂 Ett lyckat pass blev det!

Nu i tisdags kom en klubbkamrat med ett bra initiativ då det var riktigt skitväder ute, att åka in till Nordstan köpcentrum och köra störningsträning i liv och rörelse. Så klockan sju på kvällen, en timme innan affärerna stängde möttes vi upp, tre stycken blev vi. Golvet är ju lite halt så det blev mycket träning på fokus, kontakt, fritt följ, zäta, fjärr, lite kryp, stadga, framförgående och tricks. Och vilken bra träning, det passerade folk förbi genom oss och det samlades en ring runt oss av nyfikna människor som ville titta, och våra hundar var så duktiga! Tara gick så fint, tappade inte fokus alls, klarade störningarna utan problem och höll bra position i både fria följet och krypet (med både armbågar & rumpan nere). Och fin fjärr, det är kul när man ser att det man tragglat på faktiskt håller när det blir lite mer pressade situationer.. Vi körde väl lite drygt en timme inkl. pauser, sen var hundarna rätt så trötta och vi tog oss till centralstationen för fika och passivitetsträning 🙂

lek

NOSARBETE & AGILITY

Även om vädret varit som det varit så har vi ändå fått till både spår, sök och uppletande. Ett enda spår har det bara blivit tyvärr, men nu ska vi komma igång med det ordentligt igen. Det var det första spåret vi gjorde sedan rasmästerskapet och Tara gick som hon aldrig gjort annat. Flera terrängövergångar utan minsta konstigheter och plockade varje pinne med fina liggmarkeringar. Jag själv måste dock öva upp konditionen om jag ska orka hänga med det där svarta yrvädret 😉

Vi fick till första uppletandet på länge förra veckan och jag ville mest testa av lite var vi låg, så gjorde en fullruta med fyra föremål men råkade även tappa Taras tjänstetecken, så det blev fem totalt. Det blåste kraftigt också. Men hon körde på och fick in alla fem sakerna på  tre-fyra minuter 🙂 Det är lite tugg som vi behöver jobba bort, men annars kändes det bra.

Så söket.. Just nu är vi inne i ett flow och alla passen vi gjort efter vilan har gått så bra. Eller så har jag hittat rätt upplägg för henne.  Jag har plockat bort lydnaden för just nu och bara kört motivation. Har bestämt att alltid köra med figge i varje skick en bra tid framöver för att få bort det där att hon inte går ut hela vägen, få bort frustrationen och skallet som kommer då. Skulle det bli omedvetna tomslag, så ska jag alltid belöna dem supermycket med kampbelöning. Dessutom köra med lösrullar för att få henne att hålla avståndet så att hon inte måste fram ända till figgens ansikte för att lukta av. Det kan ju kanske uppfattas av någon figge på tävling att hon är för på och det är onödigt att få avdrag för det. Och så ska vi alltid avsluta sista skicket med en såkallad ormgrop, där alla figgarna springer ut och gömmer sig tillsammans, för att när jag då skickar ut Tara så får hon en megabelöning av allihopa, just för att öka värdet att det är där ute i rutan som det roliga och goda alltid finns, inte på stigen.

Och allt detta verkar fungera väldigt bra, för Tara går super 🙂 Inte ett endaste frustrationsskall eller stopp. Det har ibland blivit något grunt slag, men då har jag belönat det som ett tomslag och bara skickat om, jättebra framslag och fina markeringar hos figgarna som dock går väldigt snabbt att de ibland undrar om hon ska hinna plocka rullen i den farten 😉 Men det gör hon, och nu håller jag tummarna för att vi har börja lösa upp den där knuten som vi jobbat med under så lång tid!

Den årliga vinterträningen i agility har kommit igång, och denna gång kör vi hundarenan vilket det känns väldigt skönt. Endast fem minuters biltur hemifrån mig och så är det ju lite varmare 🙂 Vi har börjat lite lugnt med en gång varannan vecka, men nu framöver blir det varje vecka fram till slutet av mars. Och det är lite upp och ner som vanligt när det kommer till agilityn. Tara blir ju lätt alldeles för taggad, och då går det åt skogen, jag tappar lusten när hon bara står och dumskäller och river varje hinder för att hon stressar iväg. Medan vissa gånger så går det jättebra. Ja vi får se hur tävlingssäsongen blir med detta. Hon går ju nästan alltid bättre på tävling, men vi måste ju ändå träna för att få till vissa saker bättre liksom.

tarasvart

KOMMANDE MÅNADERNA..

Vi har fått mycket kul inbokat framöver 🙂
Vi har bokat in Anders för en privatlektion om två veckor och det är efterlängtat.Ska se till att få regelbundna träningar för honom igen.

Söndag 28 februari ska vi vara med på en draghundsträff här i Göteborg som en aussieförare håller i där vi ska få lite grundträning i hur man börjar och testa på kickbike etc. Det ska bli väldigt kul att få lära oss lite mer om det, för Tara älskar ju att dra när vi löptränar. Jag hoppas på bra tips på hur jag ska få henne att fokusera framåt hela tiden, då hon ibland kan vända upp mot mig och komma farandes skällande & hoppandes mot mig.. Bara för att det är så kul liksom (ja för henne alltså, inte för mig) 😉

Sedan kom vi med på SASK bruksläger i Håverud 3-6 juni, där vi ska köra sök och så har vi bokat in en sommarkurs med Anders Kjernholm 8-10 juli, där det blir fokus på brukslydnad och uppletande. Dessutom har vi anmält oss till en tävlingslydnadskurs med Helene Lindström på Eskilstuna hundcenter, som skulle gått av stapeln 20-21 augusti, men den kommer att bli flyttad till ett annat datum, så jag hoppas det funkar för oss då.

Och så har vi ju en massa roliga tävlingar i vår, mycket elitspår och elitlydnad, samt lite sök och några agilitytävlingar. Vi gör säsongsdebut 5 mars , då det är en dubbel elitlydnadstävling på Tjörn vilket kan vara kul att prova 🙂 Sen rullar det på.. Ser fram emot att få gå ut på tävlingsplan med den underbara lilla svarta igen, nu kör vi!!

tara6

spring2

tara3

Camilla Skrivet av: